Какво каза Каримански за НСИ?  “Притеснява ме дали в България няма

...
Какво каза Каримански за НСИ?  “Притеснява ме дали в България няма
Коментари Харесай

НСИ: Каримански прави внушения и го знае

Какво сподели Каримански за Национален статистически институт? 

 

“Притеснява ме дали в България няма да има един гръцки сюжети - някой от данните за Брутният вътрешен продукт, за налози, за разноските на страната - имам подозрения за тези данни ”, уточни Каримански, който съобщи, че не е допустимо да влезем в еврозоната в средата на 2025 г. 

Всъщност при въпросният “гръцки сюжет ”, за който приказва Каримански данните са били подправени умишлено. Казусът е от 2010 година Подправените данни се отнасят за бюджетния недостиг на страната и държавния дълг - през октомври 2010 година Гърция разгласи, че през 2009 година бюджетният й недостиг ще възлезе на 12.5 %, надалеч над плануваните напролет 3.7 %.

 

Ето и позицията на Национален статистически институт:

 

На 21 януари 2024 година в студиото на Нова ТВ господин Любомир Каримански изрече погрешни изказвания и направи внушения, които той като някогашен ръководител на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание и някогашен консултант в Министерството на финансите, би трябвало да знае, че са погрешни и манипулативни, акцентирайки, че “в България постоянно се нарушават разпоредбите “.

В Националния статистически институт (НСИ) работят експерти, които обичат работата си и не нарушават разпоредбите! Служителите на Национален статистически институт работят по единни европейски методологии, които се ползват във всички страни от Европейския съюз (ЕС), и по тази причина данните на Национален статистически институт са изцяло сравними с тези на останалите страни от Европейски Съюз.

Господин Каримански твърди, че е вероятен „ гръцки сюжет “, тъй като той има съмнения, че „ нещо там може би има неправилно “ и по тази причина би трябвало да се направи европейски и интернационален одит на данните.

Това е извънредно манипулативно и оклеветяващо изказване и изрично не дава отговор на истината. А господин Каримански, в случай че е виновен към себе си, към истината и към страната си, не би трябвало да прави такива внушения. Той би трябвало да знае, че през последните две години два пъти беше юридически сходен „ одит “ на активността на Националната статистическа система на България. Такива инспекции имаше през 2022 година от Евростат, а през 2023 година – от Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР). Докладите от тези инспекции са обществени. Te бяха извънредно позитивни и нямаше забележки във връзка с производството на статистическите данни.

В допълнение, през последната година и половина са осъществени три регулярни визити от Евростат във връзка с данните, свързани със личните запаси на Европейски Съюз, които включват изчисляването на брутния народен приход. Комуникацията по реализирането на визитите и изводите от тях минава през Постоянното посланичество на Република България в Брюксел и доближава и до Министерството на финансите, с което допускаме, че господин Каримански също е наясно.

Бихме желали да подчертаем, че в качеството му на консултант в Министерството на финансите, неведнъж сме отправяли предложения за осъществяване на срещи с господин Каримански, като му беше предоставена опция на място в Национален статистически институт да се запознае с процесите по произвеждане на статистически данни. За страдание, поканите към него останаха без отговор.

През март 2024 година следва разглеждането на готовността на Националната статистика на България за пълновръстен член на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, като досега сме асоцииран член. Във връзка с това проверяващият екип от Организацията за икономическо сътрудничество и раз ще има още едно посещаване на място в Национален статистически институт, а през юни 2024 година в Женева ще бъде формалната процедура по оценка на българската статистика.

Така Национален статистически институт ще бъде първата българска институция, член на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, както се случи, прочее, при приемането на България в Европейски Съюз – още през 2000 година НСИ  затвори Глава 12 „ Статистика “ и беше призната като сътрудник на Евростат. Това е още една гаранция за качеството на работата в Национален статистически институт.

Няма да проучваме цялото присъединяване на господин Каримански в Нова ТВ, само че би трябвало да отбележим, че когато се разясняват критериите за конвергенция във връзка с участието в еврозоната и в частност – критерият за инфлация, следва сравненията да се вършат единствено и само въз основата на равнището на средногодишната инфлация, изчислена по хармонизирания показател на потребителските цени (ХИПЦ), което за 2023 година е 8.6%.

Нещо повече, през есента на 2024 година следва аудиенция на Евростат за оценка на сходството в региона на показателите на потребителските цени, която аудиенция на Евростат особено ще ревизира изчисляването на инфлацията от Национален статистически институт.

Националният статистически институт ще продължи да работи по най-новите интернационалните и европейски методологии и положителни практики и няма да допусне каквато и да било непозната интервенция в работата си.

Националният статистически институт работи и в посока възстановяване на статистическата просветеност на жителите на страната. В случай, че който и да било жител не схваща работата на Национален статистически институт, то може да посети Национален статистически институт на място и по този начин да се ограмоти в допълнение в региона на статистиката.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР